Charitativní vernisáž v galerii Pod Sovou podpořila dobrou věc

Téměř sto dvacet vlastnoručně namalovaných pláten věnovali žáci naší školy jako prostředek pro předání daru společnosti „Podané ruce – osobní asistence“.  Tato organizace poskytuje terénní služby osobám se sníženou soběstačností i v našem městě, ve Frýdku -Místku. Ve středu 20. března se v 16,00 hodin v naší galerii sešel nebývalý počet návštěvníků, aby si prohlédli vystavené obrazy. Vytvořili je žáci naší „Jedničky“.  „Na začátku roku jsme se rozhodli společně s ostatními výtvarnicemi na prvním stupni uspořádat tento typ výstavy. Vybrali jsme příslušný formát – jedná se o malbu akrylem na plátno,“ vysvětlila Jana Klímková, která akci organizovala, a pokračovala: „Následně jsme oslovili i vyučující z druhého stupně, takže se nakonec do projektu zapojila celá škola.“ Výstava byla tematicky zasazena do citátu Antoina de Saint-Exupéryho: „Proměňte svůj život v sen a své sny ve skutečnost.“ To poskytlo mladým výtvarníkům dostatečný prostor pro fantazii, kreativitu a vlastní vyjádření.

Návštěvníky už na první pohled zaujala pestrost, barevnost a různorodost vystavených obrazů. Všechny návštěvníky po úvodní skladbě doprovodné muziky souboru Podsováček uvítala zástupkyně ředitele pro první stupeň Kateřina Miturová. Pozvání na vernisáž přijali i zástupci Podaných rukou – ředitelka Helena Fejkusová a PR specialista Patrik Kuča. Ředitelka společnosti popsala činnost terénní služby, kterou její společnost provádí, a její přínos pro občany se sníženou soběstačností a také pro společnost.

Pak již následovalo temperamentní emotivní vystoupení dětí z Podsováčku, které do svého zpěvu vložily obrovskou energii, emoce a hlavně srdce. A bylo to znát, protože mnohé oko nezůstalo suché.  Návštěvníci vernisáže pak měli prostor prohlédnout si obrazy. Každý si vybral ten „svůj“, který mu padl do oka, a jeho prostřednictvím daroval přímo společnosti „Podané ruce – osobní asistence“ finanční příspěvek na podporu potřebných osob. Můžeme s radostí říci, že charitativní záměr se setkal u návštěvníků akce s obrovským ohlasem. Částka, která byla vybrána, přesáhla naše očekávání a činí šest tisíc padesát korun.

„Je potřeba poděkovat především dětem, které se úkolu zhostily s velikou chutí a nadšením a bylo pro ně mnohdy těžké se se svým obrázkem rozloučit. I pro vyučující a vychovatelky, které obrázky s dětmi připravovaly, byla akce tak trochu zkouškou. Mnohé z nich s dětmi pracovaly i nad rámec běžné výuky,“ uvedla zástupkyně ředitele pro první stupeň Kateřina Miturová a dále připojila: „Do samotné přípravy se však zapojili i další kolegové, pedagogové i technický personál, při instalaci aparatury, natáčení a uspořádání prostoru pro vystoupení, a vychovatelky školní družiny při organizaci dětí před vystoupením. I jim všem patří velký dík. A samozřejmě děkuji i celému Podsováčku za hezké vystoupení.“

Renata Spustová