Ve světě nevidomých

V rámci OP JAK si družinové děti z 5. oddělení připomněly dva významné dny: Mezinárodní den bílé hole (15.10.) a Mezinárodní den nevidomých (13.11.).

Od října jsme si s dětmi povídali o světě nevidomých, kdo a kde založil první školu pro nevidomé (Paříž 1784), a kdo byl jejím žákem (Louis Braille, který vyvinul 6-ti bodové písmo), co je to bodové písmo a jak vypadá, které smysly pomáhají nahradit nemožnost vidět, jak případně nevidomým nabídnout pomoc, jak k nim přistupovat. Dále jsme si svět nevidomých přiblížili četbou krásného příběhu Ivy Procházkové Pět minut před večeří. Připomněli jsme si také zásady péče o zrak, jako je kvalitní spánek, ochranné prvky při déletrvající práci na počítači, a zacvičili jsme si oční gymnastiku.

Ve středu 8. 11. jsme navštívili Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) v Místku, kde zaměstnankyně F-M pobočky SONS připravili čtyři centra aktivit, ve kterých si děti mohly vyzkoušet všechny své smysly, kromě zraku (za pomocí škrabošky nebo neprůhledných brýlí). Zkusily si tak zvukové pexeso, hodiny a kalkulačku, domino a Člověče, nezlob se pro nevidomé, různé hlavolamy plastové i reliéfní, pomocí plastové šablony si zkusily napsat své jméno a adresu, chuť si procvičily díky ochutnávkám. Seznámily se s pichtovým psacím strojem, na kterém si napsaly písmenka, která si vybraly. Děti se průběžně vystřídaly u všech aktivit, které zaujatě a s nadšením plnily. Na rozloučenou děti dostaly omalovánku vodicího psa a symbolickou bílou pastelku.

Tímto moc děkuji F-M pobočce SONS za skvěle připravený program v milém prostředí.

SONS ČR – Osvětová akce pro děti ze ZŠ