Exkurze na Střední školu řemesel ve Frýdku-Místku

Volba povolání je pro všechny žáky devátých tříd nelehkým krokem, který zásadním způsobem ovlivní jejich život. Ve výjimečných případech jsou žáci rozhodnuti, jakou střední školu si zvolí. Těchto případů je však málo. V daleko větší míře je volba povolání pro žáky, rodiče i školu zpravidla tvrdým oříškem.

Významnou roli při rozhodování žáků hrají návštěvy náborářů a exkurze na střední školy.

V úterý 1. 11. 2022 měli žáci devátých ročníků možnost navštívit Střední školu řemesel ve Frýdku-Místku.

Škola nabízí maturitní obory elektrotechnika, stavebnictví, nábytkářská a dřevařská výroba, dále učební obory elektrikář, instalatér, truhlář, tesař, zedník a mechanik plynových zařízení.

Ve společnosti dnes přestává být řemeslník vnímán jako dělník a řemeslo začíná mít opět prestiž, což se projevuje zvýšeným zájmem žáků o vzdělávání ve všech technických oborech.

Naši žáci byli rozděleni do pěti skupin, s přidělenými studenty si prošli celý areál školy. Pak procházeli postupně čtyři stanoviště: stavebnictví, elektro, dřevo, instalatér. Měli možnost si vyrobit budku ze dřeva, vyzkoušet si práci instalatéra a elektrikáře nebo vyprojektovat dům.

Exkurze se žákům líbila, byli pozornými posluchači. Nejednalo se jen o pouhý „výlet = volno ve škole“, ale o užitečnou akci, která pomůže některým v rozhodnutí při volbě svého vysněného povolání.

Soubory ke stažení

SouborDatum vložení