Předškoláčci si opět vyzkoušeli školu „nanečisto“

Poslední setkání budoucích předškoláčků, kteří v příštím školním roce zasednou do lavic našich prvních tříd, proběhlo v úterý 22. března. Děti, které naši školu z předchozích setkání již dobře znají, si v pěti pracovních centrech osvěžily základní dovednosti potřebné pro zahájení školní docházky, a zároveň se setkaly i s aktivitami poněkud netradičními.

V centru grafomotoriky děti podle pohádky hledaly cestu zatoulanému kuřátku, vystřihovaly a zkusily si úkoly spojené se zrakovým vnímáním – hledaly rozdíly, shody a snažily se rozlišit fuguru a pozadí, což je základní dovednost potřebná pro výuku čtení. Jinde si zase vystřihly květinku, poupátko, které se ve vodě samo rozvinulo.

Tajemství mikrosvěta čekalo na naše malé návštěvníky v centru pokusů a objevů. „Pod mikroskopem si děti prohlédly preparáty hmyzu, papíru a rostlin,“ popsala centrum Libuše Stachurová a dodala: „Největší úspěch měla žížala.“ Tím ale úkoly pro prvňáčky neskončily. Naučili se i pracovat s pipetou a používat laboratorní sklo.

Šachové centrum nabídlo prvňáčkům podrobnější seznámení se šachovými figurami pomocí pohádky. Prostorovou orientaci a představivost si děti vyzkoušely i tím, že pomocí vzoru černých figur poskládaly na šachovnici figury bílé.

A závěr patřil našim oblíbeným ozobotům. Vytváření cesty ozobota rozhodně není jednoduchá záležitost. Právě jejich vytváření a pohybovým aktivitám malých robotů, kteří slouží k rozvoji strukturovaného myšlení u dětí, patřil závěr zábavného odpoledne pro předškoláky. Těšíme se, až se s našimi benjamínky setkáme naostro ve školních lavicích v září.             Renata Spustová