V projektu Začít spolu propojujeme učení s praktickým životem

Možná tomu nevěříte, ale v našem projektu Začít spolu u nás na „jedničce“ je možné téměř vše. Tedy co se moderní výuky týče. Prvňáčci si pro měsíc únor vybrali rozsáhlé téma Lidské tělo. A podívali se na ně ze všech úhlů pohledu.

„Téma jsme tentokrát pojaly s kolegyněmi i dětmi široce. Využili jsme společně rozmanité metody a formy práce – dramatickou výchovu, praktický nácvik, manipulativní metody pro rozvoj haptických zkušeností, třídění, modelování, ale i robotiku,“ popsala zaměření projektu vedoucí prvních ročníků Nikola Plasgurová.

„V prvé řadě se děti seznámily s rozdílem mezi nemocí a úrazem a formou divadelní scénky a dramatizace si vyzkoušely, jak přivolat záchrannou službu, představit se a stručně vyjádřit do telefonu, co se stalo,“ uvedla Nikola Plasgurová. Její kolegyně Kateřina Miturová ji doplnila: „V centrech se děti jako malí lékaři a zdravotníci učili ošetřovat zranění, provést první pomoc a také vyplnili zdravotnický dotazník, v němž zvážili a změřili svého spolužáka, údaje zapsali a také zjistili, jaké problémy se zdravím ostatní děti trápí. Chceme se hlouběji věnovat i zdravé výživě a zdravému životnímu stylu.“ Třída Nikoly Plasgurové se zaměřila i na dlouhodobé sledování tělesného růstu. Děti do tabulky zaznamenaly aktuální údaje a na konci školního roku při novém měření zjistí přírůstek své tělesné výšky. „Nejvíc se dětem líbil fonendoskop, jímž poslouchaly bušení srdce. Mohly si poslechnout své srdíčko, ale i srdíčko spolužáka. Potřebovaly k tomu klid a soustředění – a zažily veliké překvapení,“ doplnila třídní učitelka 1. B třídy.

V centrech v 1. C si děti propojily učení o lidském těle a smyslových orgánech se základy robotiky. Naučily se v rámci třídění souvisejících pojmů využít Ozoboty, nakreslit jim správnou cestu a osvojit si první základní pravidla, podle jakých se cesty Ozobotů vytvářejí.  Prvňáčci si poskládali i lidskou kostru, doplnili do ní orgány a posléze si sami vlastní kostru vyrobili z odpadního materiálu. Čeká je ještě boj s viry a bakteriemi.

Tím ale téma lidského těla nekončí.  Všichni se s ním setkáme zase za rok nejen v rámci opakování, ale i při rozšiřujících aktivitách, které lidské tělo přiblíží mnohem detailněji.

Renata Spustová