Návštěva Památníku Petra Bezruče, Slezského zemského muzea v Opavě – exkurze žáků 7. ročníku

29. září 2021 jsme se vydali s žáky 7. tříd navštívit Památník Petra Bezruče, jednu z expozic Slezského zemského muzea v nedaleké Opavě.

Ačkoliv většina navštěvuje Základní školu národního umělce Petra Bezruče ve Frýdku-Místku již sedmým rokem, sami žáci přiznávají, že o tomto spisovateli téměř nic nevědí. Proto seznamujeme děti s jeho osobností v hodinách literární výchovy.

Abychom nezůstali jen u školní teorie, vydáváme se po jeho stopách postupně i jinak…

V opavském Památníku Petra Bezruče absolvujeme lektorovaný edukační program, v němž se žáci seznámí s nejdůležitějšími okamžiky života a s literární tvorbou tohoto velkého slezského básníka, poslechneme si autentický záznam jeho hlasu, navštívíme místo jeho odpočinku na opavském hřbitově. V našem městě a okolí později zapátráme po místech, která nám jej připomínají, zaposloucháme se do některých Bezručových balad zhudebněných písničkářem J. Nohavicou, ilustrujeme, a snad jednou nahlédneme do srubu na Ostravici a zvládneme i jeho oblíbený „výplaz“ na Lysou horu.

Jelikož Slezské zemské muzeum je třetí největší institucí svého druhu a nejstarším muzeem na území České republiky, navštívili jsme samozřejmě i jeho historickou výstavní budovu, která nabízí velké množství sbírkových předmětů vztahujících se k přírodnímu a kulturnímu bohatství Slezska.

Až se vás, žáků Základní školy nár. um. Petra Bezruče ve FM, později někdo zeptá, kdo je to Petr Bezruč, určitě dokážete odpovědět: „Petr Bezruč je autorem jedné z největších knih české poezie – sbírky originálních básní nazvané Slezské písně a …“