JAK SI ZACHOVAT ZDRAVÝ ROZUM V ČASE KORONAVIRU

Již několik dnů se v našem světě odehrávají události, které nikdo z nás nečekával a nepřál si je. Cítíme se ohrožení a máme strach, který v nás spouští obranné mechanismy. Každý z nás má jinou strategii, jak se s okolní realitou vyrovnávat. Existují však obecná doporučení, která by mohla přispět k lepší psychické pohodě, ať už se za okny odehrává cokoli…

  1. Dávkujte si informace

Všichni chceme být informováni o tom, co se ve světě, v republice a našem městě aktuálně děje, sledovat však online zpravodajství 24 hodin denně není tou nejlepší cestou. Stanovte si, kolikrát denně si zapnete televizi nebo si přečtete zprávy na internetu, informace se webu ministerstva zdravotnictví aktualizují 2x denně.

  1. Nenechte se stáhnout do negativity

Opatrnost je jistě důležitá a je nezbytné dodržovat veškerá doporučení. Vytvářet si, nebo neustále naslouchat katastrofickým scénářům však není na místě. Situaci nezlehčujme, ale zkusme si ponechat alespoň špetku pověstného českého humoru.

  1. Ponechte si rituály

Pro dobrou duševní pohodu dětí i dospělých je důležité, když mají vytvořenou určitou strukturu dne – v kolik hodin se stává, snídá, kdy se učí a pracuje, kdy se odpočívá, kdy je čas na zábavu a společné popovídání. Udržet si tyto zvyky je v období nejistot prevencí proti chaosu a pocitům prázdnoty.

  1. Zaměstnejte se a taky relaxujte

Říkáte si někdy: tohle odložím na jindy, to roztřídím až, šuplíky uklidím potom…. Možná je teď ta správná chvíle věnovat se věcem, na které jindy nemáme čas. Zaměstnejte nejen sebe, ale i své děti, studijními materiály jsou dostupné, ale pozor…nenechte se jimi zahltit a děti nepřetěžujte. Na splnění úkolů máte času dostatek, termíny jistě nejsou striktní. Dopřejte si dostatek času na odpočinek a zábavu.

  1. Zdravé návyky

Tělo je nádoba duše. V dnešním světě se někdy zapomíná na to, jak jsou spolu propojené. Abychom byli v duševní pohodě, potřebujeme se starat o své tělo a naopak. Vnitřní neklid a napětí se často projevují ve fyzických podobách. Posilujte tedy svou odolnost zdravou stravou, dostatečným spánkem a nabíjející fyzickou aktivitou. Zkuste zatočit se zlozvyky.

  1. Nejsme na to sami

Staré moudro praví, že sdílené starosti jsou poloviční starosti a sdílená radost je dvojnásobná. Konečně nám budou všechny ty mobily, sociální sítě, Skype, emaily, chaty a další komunikační rozhraní k něčemu užitečné. Zavolejte někomu, koho jste dlouho neslyšeli, pište dopisy, sejděte se u video hovorů…sdílejte, komunikujte a podporujte se navzájem.

  1. Buďme laskaví k sobě i ke druhým

Dovolte si přiznat, že jste jenom lidé…že máte strach a pochybnosti, trápí vás nejistá budoucnost, jste unavení a je toho na vás prostě hodně. Dovolte si autenticky vyjadřovat své emoce, ale nenechte se jimi zahltit. Vy řídíte a ovládáte  své pocity, nikoli ony vás. Mluvme o ton, ale nezapomeňme naslouchat druhým. I oni zažívají období krize. Je na nás, kolik porozumění a lidské solidarity v sobě najdeme.

  1. Změna je vždy možná

Někdy se ocitáme v situacích, které nedokážeme ovlivnit, dějí se samy, bez našeho přičinění. Okolnosti často nemůžeme změnit, co ale změnit můžeme, je náš pohled. Naše vnitřní nastavení. Roste a kvete totiž to, čemu věnujeme naši pozornost. Máme možnost volby, jaký bude dnešní den…

  1. Nestyďme se požádat o pomoc

Cítit se sám a nemít se komu svěřit je jeden z nejhorších lidských pocitů. Neváhejte kdykoli požádat o pomoc. Možností je mnoho:

Linka bezpečí pro žáky 116 111 https://www.linkabezpeci.cz/sluzby/chatuj-s-nami/

Modrá linka důvěry 608 902 410

Nonstop telefonická krizová pomoc 222 580 697

Dětské krizové centrum 241 484 149 https://elinka.internetporadna.cz/

a podobně…

souhrn kontaktů naleznete na stránkách https://nevypustdusi.cz/kde-hledat-pomoc/

 

Také já bych Vám touto cestou chtěla nabídnout své služby, a to prostřednictvím Bakalářů, telefonicky na číste 777 553 874, emailem nebo online v systému Office 365, kde mohu pružně reagovat na jakékoli dotazy dětí i rodičů.

Zdraví a přeje zdraví

vaše školní psycholožka Veronika Dobešová