Mezinárodní den mateřského jazyka s Němcovou a Čapkem

V družinové třídě 2.C jsme 21. února „oslavili“ Mezinárodní den mateřského jazyka. V měsíci lednu jsme si četli pohádky od Karla Čapka, který by právě v lednu oslavil své 130. narozeniny. Děti se nejen dozvěděly, které Čapkovy pohádky znají ve filmovém zpracování Lotrando a Zubejda, ale hlavně jak „květnatá“ je čeština. U hodně slov, která se dnes již běžně nepoužívají, jsme si vysvětlili jejich význam.

V měsíci únoru jsme si k významnému výročí 200 let narození Boženy Němcové četli její pohádky. Dětem se nejvíce líbila pohádka O  labuti. Také jsme si o této významné osobnosti pověděli spoustu zajímavostí – kde všude pobývala, kde cestovala, jaké starosti musela řešit a hlavně proč je tak významná pro naši kulturu a český jazyk. Přečetli jsme si Babičku – převyprávěnou Petrem Prouzou, ale pro ukázku jsme si přečetli část jedné kapitoly z originální Babičky.

Díky této ukázce jsme si pověděli nejen o různých nářečích (některá slova a věty dětem přišly legrační), ale hlavně o vývoji naše jazyka od Jana Husa po Národní obrození, vzniku nových slov během N.O. (těch, která se ujala, ale i těch, která ne), o útrapách našich předků bojujících za náš jazyk a také jak velmi snadné je o něj přijít (2. sv. válka – převýchova).

Na závěr jsme si na malé ukázce dokázali, jak moc důležité je učit se pravidlům pravopisu.