Republikové finále starších dívek v basketbalu aneb zlato je doma!!!

Frýdek-Místek → Ostrava → Praha → Praha metro „na přání holek“ → Louny a zpět. Cesta téměř přes celou republiku, aby holky ukázaly, co umí basketbalistky z Frýdku-Místku. A že se bylo na co koukat. Holky navázaly na vítěznou šňůru z předešlých kol, okresu a kraje.

První hrací den, v úterý 22. 11. 2022 na holky čekaly zápasy ve skupině, kde jim byly nalosovány týmy ZŠ Česká Lípa a ZŠ Sadská. S Českou Lípou si holky poradily levou zadní. To také potvrzuje vítězný výsledek 65:8. O ZŠ Sadské jsme si zjistily informace a věděly jsme, že to holky nebudou mít jednoduché. Jelikož ZŠ Sadská neboli „Sadské vosy“ jsou přímo z basketbalové základky. Holky pod vedením kapitánky Lucky Rekové jim ale opět ukázaly, jak se hraje basketbal ve Frýdku-Místku. Vítězný výsledek stál opět za to – 36:17. Naši skupinu holky ovládly, a tak jsme si mohly po zbytek dne užívat basket pouze z tribuny a samozřejmě sledovat dění turnaje, abychom věděly, s kým se utkáme o vysněné finále.

Následující den 23. 11. 2022 v 10:30 nás čekal důležitý zápas. A jelikož náš los nebyl příliš šťastný, opět se na soupisce objevila vedle nás ZŠ Sadská. Holky si byly vědomy toho, že jim to budou chtít „Sadské vosy“ vrátit. Ale taky věděly, že pokud chtějí vyhrát, musí je porazit znovu. Věděly jsme, že to opět nebude jednoduché, ale že to budou až takové nervy, to jsme asi nečekaly. V polovině zápasu byl na světelné tabuli stav 9:9. Ve třetí čtvrtině stále nebylo rozhodnuto. Při vstupu do poslední čtvrtiny sice holky vedly 19:12, ale během chvíle se stav změnil na 19:15, pouze 2 koše dělily ZŠ Sadskou od vyrovnání. Poté ale skvělá Valča Janíková dává trojku a naše perfektní Lucka Reková jí následuje a ukončuje zápas stavem 25:15. A je tady finále!!! Holky nastupují proti ZŠ Brandýs nad Labem. I přes napínavý finálový zápas je jejich pokora, skromnost a láska k basketbalu přivádí až k úžasnému vítězství 23:8.

Chci strašně moc vyzvednout naše děvčata za jejich dřinu, nejen na tomto turnaji, ale po dobu několika let, protože jinak by toto republikové finále nevyhrály. Velkou pochvalu si zaslouží za profesionalitu a spolupráci mezi sebou, kdy bylo obdivuhodné pozorovat jejich komunikaci a důvěru v kapitánku Lucku Rekovou. Luci, Valčo, Stázi, Emčo, Verčo, Maruško, Viki a Barčo jste nejlepší!!! Klobouk dolů „bro“.

Mockrát holky děkujeme za krásnou podívanou. Ukázaly jste nám, že se sportu v našem městě stále daří a my všichni okolo na vás můžeme být hrdí.

Poděkování patří vedení naší školy, že nám umožnilo zúčastnit se tohoto finále a také trenérům BK Frýdek-Místek, kteří mají holky pod svými křídly.

Váš učitelský doprovodný tým Nikča a Terka.