Chemická exkurze do Pivovaru v Nošovicích
V měsíci červnu se žáci devátých ročníků postupně vypravili na chemickou exkurzi do pivovaru v Nošovicích. Tam byl v roce 1966 položen základní kámen pivovaru, který o několik let později získal jméno podle staroslovanského boha slunce, ohně, úrody, sklizně a pohostinnosti – Radegast.
Žáky čekala prohlídka, při které se dozvěděli, jak se pivo vaří, zraje, dokvašuje i jak se stáčí. A rovnou se na to podívali do výrobních prostor s cylindrokónickými tanky, do stáčírny i do varny zakladatele pivovaru, kterou teď hlídají pstruzi. Respektive hlídají, aby kvalita vody byla „tip ťop“. Kromě vody se tu hlídá i receptura. Ta je stále taková, jakou ji vytvořil zdejší první sládek. Lahodná a nezaměnitelně hořká.
Žákům se nejvíce líbila nová stáčecí plechovková linka a moderní centrální sklad o rozloze dvou fotbalových hřišť, který zajišťuje bezproblémovou expedici piva z plechovkové linky. Technickou zvláštností je, že veškeré stočené pivo na své cestě na paletách ze stáčíren do nového skladu překonává výškový rozdíl šesti metrů soustavou výtahů.