Sopky „Pod sovou“ chrlily barevnou lávu

Po téměř půlroce se sešly pohromadě děti druhého ročníku z projektových tříd Začít spolu na frýdecko-místecké „jedničce“ a hned se pustily do práce. Ve svém druhém projektovém týdnu zavzpomínaly na loňské ještě normální prázdniny a prozkoumaly slunnou Itálii, místo, kam mnoho z nich jezdilo s rodiči na dovolenou.

Práci ve čtyřech pracovních centrech předcházelo motivační vyprávění v komunitním kruhu. Žáci  si připomněli své zážitky z dovolené, přinesli si obrázky Itálie, prohlédli si prezentaci, která jim představila Itálii z pohledu historie, architektury a také významných památek a legend.

„Naše děti se už do center moc těšily. V matematice jsme jim nachystali opakování počítání do dvaceti a zajímavou matematickou křížovku, český jazyk se zaměřil na porozumění textu, opis a zejména spolupráci žáků při plnění úkolů. V ateliéru si děti vyrobily mapu Itálie a nalepily do ní obrázky se symboly jihoevropského státu,“ vysvětlila vedoucí projektů druhých ročníků Jitka Hanáková. Podle jejích slov se však děti nejvíce těšily do centra objevů. „Vyráběli jsme si z modelíny opravdickou sopku, která soptila, to mne moc bavilo,“ řekla Karolína Zapalačová ze 2.B a ještě zmínila: „Také jsme si museli hodně pomáhat a spolupracovat a to bylo moc fajn. Nakonec sopka soptila barevnou lávu. Každý si mohl vybrat svoji barvu.“ A tak soda, ocet a potravinářské barvivo v centrech objevů splnily svůj účel a nadšení dětí neznalo mezí.

„Také jsme si do školy donesli různé druhy nudlí a paní učitelka se moc divila, že takové druhy nudlí vůbec existují,“ dodal Matěj Mižďoch ze stejné třídy. Velká zásoba italských těstovin pak posloužila k dalším výtvarným činnostem a počítání. Renata Spustová