Druháci a sopkohraní

Koncem října a začátkem listopadu jsme měli PRIMA POKUSY se sopečnou tématikou.  Přijela za námi expertka na pokusy, paní Dagmar Gluchová. Připravila si pro nás zábavně vzdělávací program – SOPKOHRANÍ.
Nejprve nám předvedla pěnovou sopku, kde první složkou reagujících látek bylo obyčejné droždí. Po přidání dalších kouzelných ingrediencí vznikl úžasný barevný sopouch. Ten jsme „oživovali“ doutnající špejlí. Když se „probudil“, všichni jsme žasli. Někteří z nás už poznali, že za tento zázrak může přítomný kyslík.

Některé pokusy jsme si pak mohli sami vyzkoušet. Vytvořili jsme si například barevnou sopku ze sirupu, sody a octa. Malovali jsme potravinářskými barvami obrázek do sody a po přidání octa jsme měli rychle vybuchující sopku. Nafukovali jsme gumovou rukavici pomoci oxidu uhličitého použitím sody a octa.

Snažili jsme se pracovat a spolupracovat pod vedením paní „Pokusnice“, jak jsme jí říkali, jako zkušení chemici. Dávala nám pokyny a my jsme zkoušeli. Nedočkavě jsme přelévali, nasávali, kapali, míchali….

A pak se z výsledků své práce radovali.

Zábavné chemické pokusy se nám moc líbily!

Žáci 2. A, B, C